Кухнята е стаята в дома ви, която трябва да се чувствате удобно и уютно. Когато се проектира кухненско обзавеждане, трябва да се вземе под внимание разположението на кухненските шкафове и дали то ще удовлетворява нуждите ви от работна повърхност, обем за съхранение, поместване на кухненските уреди и функционалност на разположението. С времето правилото на “работния триъгълник” се е наложило, като най-оптимално разположение на трите основни зони: съхранение, миене и готвене. Разгледайте схемата по-долу и преценете, на кои зони колко пространство искате да отделите.

Shema-kuhnenski-zoni

Кухненското обзавеждане може да се раздели на пет зони, според предназначението им. Това са зона за запасяване, зона за съхранение, зона за миене, зона за подготовка и зона за готвене.

Зона за запасяване

zona-za-zapasqvaneВ тази зона се съхраняват както продукти, които стоят в хладилник и фризер, така и продукти като консерви, захар, брашно, зърнени храни и други. Предвиждането на шкаф за запаси с чекмеджета в кухненското обзавеждане увеличава комфорта при използването на тази зона, тъй като те се отварят лесно и продукти са достъпни и видими отгоре.

Зона за съхранение

zona-za-suhranenieНа това място в кухненското обзавеждане се съхраняват прибори, чаши, съдове, кухненски принадлежности и други. Счита се че разполагането на най-често използваните прибори и съдове в долните кухненски шкафове е по-функционално, от колкото ако се използват горните.

Зона за миене

zona-za-mieneТази зона е най-често използваната в кухнята и е важно тя да е лесно достъпна по време на готвене. В нея до чешмата и миялната машина, се съхраняват почистващите препарати и средства, както и кофата за отпадъци. Много удобно е и над мивката да се разположи шкаф с отцедник за чинии.

Зона за подготовка

zona-za-podgotvqneТова е зоната в която се извършват повечето дейности по подготовка и приготвяне на храната. Работните прибори, дъска за рязане, ножове, както и подправки и много други е удобно да са в непосредствена близост до работната повърхност, където са най-лесно достъпни. Добре е работния плот да е добре осветен и поне 90 см. широк.

Зона за готвене

zona-za-gotveneТази кухненска зона е мястото в кухненското обзавеждане, където се разполагат уредите като печка, котлони, абсорбатор и микровълнова. Също така в шкафовете, които са в тази зона, е удобно да се съхраняват приспособленията за готвене – тигани, тенджери, тави и други. Като подходящото място за най-често използваните пособия са шкафовете под котлоните.

Най-често кухненското обзавеждане се прави по поръчка. Така може да бъдете сигурни, както че мястото с което разполагате ще бъде оползотворено максимално, така и че зоните в кухнята ще са проектирани по най-функционалния и удобен за вас начин. Освен това избирайки мебели по поръчка, може да избирате от многото нови и функционални механизми, които ще направят готвенето в кухнята истинско удоволствие. Ние от Сити Мастер знаем как да направим вашата кухня истинско бижу, доверете ни се и няма да съжалявате.

Разгледайте и нашата галерия за кухненско обзавеждане, както и наши проекти на кухни по поръчка.