Когато избирате кухненските си мебели, трябва да знаете че всичко зависи от мястото с което разполагате. Кухненското обзавеждане се дели основно на 6 типа според вида разположение на шкафовете. Това са едноредни кухни, двуредни кухни, кухни с остров,L, U и G кухни.

типове кухненско обзавеждане

Едноредни кухни

едноредна кухняЕдноредните кухни са най-подходящи за тесни и малки помещения, където няма възможност за по голям брои шкафове. Най-често това са помещения в които освен кухня има и хол и трапезария. По този начин кухнята остава компактна и едновременно с това осигурява функционалност на малка площ. Разбира се при едноредово разположение на кухненското обзавеждане се налага да се направят някои компромиси. Обикновено хладилника остава в края, за да има повече място за останалите компоненти. Ако искате фурната ви да е на височина, това обикновено става с поставянето и във висок шкаф, което допълнително скъсява работния плот. Като добавим мивката и електроуредите за вграждане остава много малък полезен обем за съхранение. Но при добро проектиране дори толкова малка кухня може да е удобна и функционална.

Двуредни кухни

2-kuhnensko-obzavejdaneДвуредните кухни най-често се използват когато имаме отделно кухненско помещение или когато кухненските мебели трябва да се поставят в дълбока ниша или коридор. При този вид кухни се получава достатъчна дължина на работния плот на сравнително малка площ. Така ако разполагаме с малко по широко пространство можем да го оползотворим максимално и да получим една функционална кухня, която визуално стои като отделна част в нашия дом.

Кухни с остров

kuhnensko-obzavejadne-s-ostrovКухните с остров са подходящи за големи и просторни помещения, в които се намира и всекидневната. Най-често на острова се изнасят котлоните и/или мивката, и също така работния плот. По този начин докато приготвяте нещо за хапване сте с лице към всекидневната и спокойно може да се чувствате част от компанията. Всяка една домакиня би предпочела този тип кухненско обзавеждане ако разполагаше с достатъчно пространство.

L-кухни

L кухняL-кухните са най-разпространения тип. При не голямо помещение в което искаме да имаме място за трапезарна маса и все пак да имаме достатъчно кухненски шкафове, разполагането им на две съседни стени е идеалното решение. По този начин се получава функционална и просторна кухня. Някои хора се притесняват че ъгловите пространства няма да бъдат напълно използваеми, но с модерните механизми с които се работи днес, можете да използвате всеки сантиметър от вашата кухня.

U-кухни

U кухняНай-често U-кухните са разположени на 3 съседни стени, или на 2 съседни стени и бар плот. Те имат всички предимства на L кухните и към тях повече обем и работна площ. При този вид кухненско обзавеждане кухненската част визуално се отделя като самостоятелен кът. По този начин няма директна видимост от всекидневната, която би притеснила дори и най-изрядната домакиня.

G-кухни

G кухняG-кухните се срещат изключително рядко. Те са като U-кухните, но с една допълнителна стена. За проектирането на една такава кухня, е нужно голямо пространство, за да могат всички кухненски шкафове да не изглеждат прекалено сбити и претрупани.

Обикновено не можем да избираме типа кухненско обзавеждане. Налага ни се да се съобразяваме с пространството което имаме и то е водещо при проектирането. Но ако не друго поне знаейки различните типове кухненско обзавеждане, можем да извлечем най-доброто и да постигнем оптимална функционалност на нашата бъдеща кухня. А още по лесно е да се оставим в ръцете на професионалистите, и да ги оставим те да проектират перфектната кухня за нас и нашия дом.

Разгледайте и нашата галерия за кухненско обзавеждане, както и наши проекти на кухни по поръчка.