Tzvetovete u domaСпециалистите твърдят, че цветовете имат съществено влияние върху емоциите и мислите на хората. Има цветове, които помагат за релаксация, а има и такива, които помагат за по-добрата концентрация. Добре е когато подбираме цветовете при обзавеждане на дома ни да се съобразим със символиката и въздействието на цветовете, и да се стремим да създадем топла, уютна и спокойна обстановка.

Синьо

01-sinio-obzawevdane-na-spalnqСиният цвят е цветът на спокойствието и прохладата и поради това често се използва в офисите. Заради успокояващият си и релаксиращ ефект е отличен за спалнята или за помещение, в което сякаш се изолирате от света около себе си. Заради асоциациите с водата и чистотата синьото е най-използвания цвят за банята. Синият цвят е труден за избор, тъй като е студен и често негостоприемен. За да избегнете този ефект изберете нюанси на тюркоазеното или много бледо синьо. Друг вариант е да използвате този цвят в топла, южна стая в която влиза много светлина. Отличен вариант е да комбинирате синия цвят с бели мебели. Синият цвят е прекрасен фон за светлите цветове, но не трябва да се прекалява с него. В големи количества той може да създаде усещане за тъмнина.

Зелено

02-zelena-detka-staqЗеленият цвят е цветът на спокойствието и равновесието. Смята се, че зеленото помага за концентрацията, успокоява и дори има лечебен ефект. За това е предпочитан цвят за офиси, детски стаи и бани. Той предизвиква устойчиви асоциации с природата и създава усещане за свежест, но трудно се съчетава с другите цветове. Ако искате да създадете радостна атмосфера, избирайте по-светлите тонове на зеленото, ако търсите спокойствие – по-приглушените, а ако се стремите към стимулиращ ефект – спрете се на тюркоазените оттенъци, които са много подходящи за детската стая.

Жълто

03-julto-kuhnensko-obzawevdaneАко искате да разширите зрителното пространство, изберете жълтия цвят. Ярките тонове на жълтото притежават добра съчетаемост. Смята се, че този цвят стимулира нервната система. Той се препоръчва за спални, тъй като създава отпускаща атмосфера и способства за отдиха. Подходящ е и за кухни, трапезарии, офиси занимаващи се с творческа дейност, както и за всички стаи със северно изложение.

Оранжево

04-oranjeva-trapezariqОранжевият цвят се смята за цвета на творчеството. Специалистите го определят като най-радостния цвят, който създава приятна за човека атмосфера. Най-доброто приложение на оранжевото е във всекидневната и трапезарията. Избягвайте използването на оранжевото в северни или тъмни стаи без пряка слънчева светлина. За да има пълен ефект от оранжевото, то има нужда от много светлина. В противен случай изглежда бледо. Избягвайте го и в малки помещения, тъй като то прави стаята по-малка отколкото всъщност е.

Червено

05-cherveno-obzawevdane-na-dnevnaВъпреки че това е “опасен” цвят, той не трябва да се пренебрегва. Червеното е енергичен цвят, цвят на силата и живота. Ако цветът се използва правилно т.е. внимателно и в малки количества, могат да се постигнат отлични резултати. Червеното е добро решение за коридора, вестибюла или приемната. Декораторите често съчетават най-приглушените оттенъци на червеното за мебелите от дърво, за да създадат помещения в т.нар. “селски” стил.

Розово

06-rozova-spalnqРозовото е цвят носещ нежност, чувственост и женственост. Напоследък розовия цвят става отново популярен за интериора и се използва в различни нюанси от бебешко розово, през коралово розово до малиново. Най-често розовият цвят се използва за спални и детски стаи на малки момичета. В комбинация с червеното и бялото, розовото се превръща в могъщ символ на любовта.Обикновено проблемът с него е, че изглежда прекалено захаросано и женствено. За да туширате това можете да го съчетаете с неутрални цветове или акценти от черно, тъмно сиво или кафяво.

Лилаво

07-lilava-spalnqЛилавото се асоциира с магия, творчество, чувственост, щастие и лукс. Царствеността и пищността на лилавото го прави много елегантен и приятен цвят, особено за спални. Вариациите му започват от теменужно лилаво до лилавото, което познаваме от сините сливи. Внимавайте с използването му все пак, тъй като то е много силен цвят. Не се изкушавайте да боядисате цяла стена с един тон. По-скоро комбинирайте няколко нюанса тъмно и светло лилаво или използвайте като допълнение или акцент.

Кафяво

08-kafqva-trapezariqКафявото е цвета на сигурността и стабилността. Говори за материална стабилност, като в същото време излъчва неутралност, присъща и на природата.Това е много практичен цвят и се използва навсякъде – дневни, офиси и трапезарии. С многобройните си тонове от тъмно кафяво до светло бежово, кафявото може да изглежда добре с почти всеки друг цвят.

Сиво

09-siva-dnevna.jpgСивото е неутрален, ненатрапчив и изискан цвят. Неутралните цветове като сивото се използват за да внесат подредба и спокойствие в цветната палитра на всяка стая. Сивото се смята за изискан цвят в цялата си палитра от светло сиво през графитено до стомана или сребро. Не е добре да прекалявате обаче, за да избегнете безличността в него. Използвайте го умерено предимно като допълнение към останалата палитра в дома ви.

Бяло

10-bqla-dnevnaБялото освежава и разведрява. Той е неутрален цвят, едновременно отразяващ и разсейващ цветните акценти в съседство. Именно него трябва да използваме, ако искаме да се почувстваме свободни и магнетични, бодри и свежи. Бялото и е символ на духовност и е чудесен избор за детската стая или за мястото в дома ви, което искате да запазите чисто и някак морално извисено.

Черно

11-cherna-spalnqЧерният цвят в дома то внушава лека хладина, пустота, но и чувственост. Той е поглъщащ неутрален цвят, който улавя излъчванията на близките цветни акценти. Обикновено се използва като акцент към някой друг цвят за да го успокои и притъпи ефекта му. Напоследък обаче, черно-белите комбинации присъстват във все повече дизайнерски предложения.

Разгледайте и нашата галерия за кухненско обзавеждане, обзавеждане на хол, обзавеждане на спалня, както и наши проекти на мебели по поръчка.

Източници: tia.bg, raboteshtomomiche.com.